Alliansens jobbpaket för fler växande företag

Alliansen skapades med ett gemensamt och övergripande mål: att bryta utanförskapet och se till att fler skulle ges chansen att få in en fot på arbetsmarknaden. Detta lyckades vi i stor utsträckning med. Sedan 2006 har utanförskapet minskat med 200 000 personer. Men fortfarande finns alldeles för många människor som inte ges möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden, komma in i en arbetsgemenskap och få en egen försörjning.

Jobb skapas främst i små och växande företag. Det är därför olyckligt att 80 procent av regeringens massiva skattehöjningar riktas mot just jobb och företag.

Den senaste tiden har regeringens egna expertmyndigheter, Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet, klargjort att regeringens politik leder till färre jobb. Andra myndigheter har påpekat att svartarbetet nu riskerar att öka i omfattning. Det är fel väg för Sverige.

Det är därför vi idag gemensamt presenterar en rad förslag riktade till Sveriges jobbskapare: de små och växande företagen. Förslagen kommer ingå i alla allianspartiers budgetar till hösten.

Våra förslag har tre syften: det ska bli enklare att starta företag; att driva företag; och expandera sitt företag genom att växa och anställa. Alliansens förslag innehåller fyra delar:

  • Mer konkurrenskraftiga skatter på delägarskap för nyckelpersoner i växande företag. Många småföretagare jobbar långa timmar med låg lön i början. De har sällan möjlighet att erbjuda marknadsmässiga löner till nyckelpersoner.  För att underlätta för små företags rekrytering av kompetent arbetskraft vill Alliansen därför göra det enklare och mer konkurrenskraftigt att erbjuda anställda incitamentsprogram och delägarskap. Vi tillsatte en utredning om detta som ska lämna sitt betänkande i mars 2016. Vår ingång är att regelverket bör förenklas och göras mer konkurrenskraftigt, samtidigt som grundläggande skatterättsliga principer beaktas, så att det blir lättare för växande företag att attrahera och behålla centrala medarbetare. Det handlar både om företagens kostnader för incitamentsprogrammen och reglerna för individen, till exempel i vilken utsträckning incitamentsprogrammen ska beskattas som inkomst av tjänst samt beskattningstillfället.
  • Införa en garanti att företag bara behöver lämna en uppgift en gång till myndigheterna. ”En dörr in” är en plattform där företagare bara lämnar in uppgifter en gång på en plats, och dessa uppgifter därefter slussas till aktuell myndighet. Det skulle påtagligt minska tiden som företag behöver lägga på administration och öka tiden de kan lägga på sin kärnverksamhet: att skapa värde och jobb.
  • Sänka kravet på aktiekapital från 50 000 till 25 000 kronor. Vi vill sänka trösklarna till företagande, så att fler ges möjlighet att förverkliga sina idéer och skapa arbete åt sig själv och andra. Dagens regelverk stänger ute för många potentiella företagare och bör anpassas till nya företags verkliga behov av eget kapital. Aktiekapitalet sänktes under Alliansen i ett första steg från 100 000 till 50 000 kronor.
  • Reformera och effektivisera det statliga riskkapitalet så att det i högre grad kompletterar privat riskkapital. Detta görs genom så kallade fond-i-fond-lösningar, där statligt riskkapital från början samverkar med privata fonder för att nå mindre och växande företag. Särskilt viktigt är att stötta företag med stor tillväxtpotential i ett tidigt skede. Vi ser positivt på principerna i den utredning som nyligen presenterade ett förslag om hur investeringar i företag i tidiga utvecklingsfaser skulle kunna underlättas. Samtidigt är det viktigt att effekterna på redan existerande fonder måste analyseras noggrant för att fortsatt garantera att det statliga riskkapitalet är tillgängligt i hela landet.

Vissa hävdar att skillnaderna i svensk politik är små. Att alla partier låter likadant. Det stämmer inte. Som vi visat idag är alternativen tydliga. Vi i Alliansen är överens om att fortsätta att genomföra viktiga och riktiga reformer för att alla som vill och kan ska arbeta.

Läs Alliansens partiledares debattartikel i Expressen

Se PowerPoint-presentationen från pressträffen med Alliansens partisekreterare 

Läs mer om förslagen här