Alliansen föreslår en skärpning i skollagen

Alliansen lägger idag förslag i riksdagens utbildningsutskott om en skärpning av skollagen. Dagens skollag gör det svårt för rektorer att veta när det är legitimt att med tvång flytta på elever som trakasserar och försvårar skolgången för andra elever.

För några veckor sedan blev ett fall i Lund uppmärksammat. En elev som blivit utsatt för brott kände sig tvungen att byta skola, samtidigt som förövaren fick gå kvar. Därför föreslår Alliansen en skärpning av skollagen. För att förhindra att liknande situationer händer igen ska rektorer kunna tvångsförflytta elever direkt efter att ett brott har begåtts.

– Det är alldeles för vanligt att offret måste byta skola medan förövaren går kvar. Det är inte acceptabelt. Lagen måste förtydligas och skärpas för att hjälpa de som blivit utsatta för brott av andra elever. Det säger Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna och vice ordförande för riksdagens utbildningsutskott.

– Skolan ska vara en trygg plats. Det som hänt i Lund är oacceptabelt. Med vårt förslag vill vi stärka brottsoffers ställning, även i skolan. Något liknande får aldrig hända igen, säger Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.

– Över 12 000 elever i årskurs 9 säger sig vara rädda för andra elever i skolan. Ingen elev, varken tjej eller kille, ska vara rädd för att gå till skolan och känna oro för att utsättas för brott. Därför måste lagstiftningen förtydligas. Varje barn ska känna trygghet och studiero i skolan, säger Ulrika Carlsson, utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet.

– Alla måste känna trygghet när de är i skolan. Det får inte råda något tvivel om att skolledare har lagligt stöd för att flytta en elev som trakasserar eller våldför sig på andra elever, säger Annika Eclund, utbildningspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Kontakt:
Jonatan Ohlin, pressekreterare (L), 072-225 27 84
Ina Kokalari, pressekreterare (M), 072-228 31 91
Julie Tran, pressekreterare (C), 073-346 64 74
Helena Klange, pressekreterare (KD), 076-526 52 36

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *