Så vill vi vässa insatserna från Arbetsförmedlingen

Arbetsmarknaden blir alltmer uppdelad. Medan tusentals lämnat utanförskap har nya grupper svårt att få jobb. Behovet av Arbetsförmedlingen är långt större nu än tidigare. Därför inleder vi i dag en omfattande översyn för att myndigheten ska lyckas bättre, skriver Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund på DN Debatt den 6 februari.

Alliansregeringens reformer har gjort att arbetskraften växer. Det har blivit mer lönsamt att arbeta, enklare att anställa och trygghetssystemen ger nu fler broar och starkare drivkrafter tillbaka in på arbetsmarknaden. Över fem miljoner människor är i dag i arbetskraften. Över 200.000 fler människor har ett jobb i dag, jämfört med 2006. Det betyder att Sverige har högst arbetskraftsdeltagande i hela EU, och näst högst sysselsättningsgrad.

Samtidigt ser vi mycket stora utmaningar på en arbetsmarknad som blir alltmer uppdelad. De som står närmast arbetsmarknaden får ofta jobb snabbare och upplever heller inte lika stor konkurrens om jobben. Dessa personer kommer knappast alls i kontakt med Arbetsförmedlingen. Andra möter en helt annan arbetsmarknad, där det tvärtom är stor konkurrens om jobben. Där allt fler enklare jobb försvinner utan att ersättas av nya, och där listan över krav på den som söker jobb växer.

I dag fattar alliansregeringen beslut om en bred översyn av Arbetsförmedlingen. Vi vill att myndigheten ska lyckas bättre med sitt uppdrag: att få in fler på arbetsmarknaden.

Översynen ska fokusera på ett antal viktiga frågor:

  1. Bättre stöd till dem med störst behov. 
  2. Effektivt jobbförmedlande. 
  3. Fler aktörer kan göra matchningen bättre.
  4. En bättre organisation.

Konflikten i politiken står mellan fler jobb eller höjda bidrag. När vi i dag tar initiativ för att förbättra Arbetsförmedlingen visar vi på ett viktigt vägval för att gjuta ihop fler människors vilja att arbeta med de förbättrade utsikterna för att anställa.

Läs hela artikeln