Alliansen tar ansvar för mer kunskap i skolan

Socialdemokraternas budget är underfinansierad med över tio miljarder. Dessutom saknar de ett trovärdigt regeringsalternativ för mer kunskap i skolan, skriver Alliansens partisekreterare Kent Persson (M), Nina Larsson (FP), Michael Arthursson (C) och Acko Anckarberg Johansson (KD) i en replik i Göteborgs-Posten den 13 mars. 

Alliansen tar ansvar för skolan. Nu ger vi tillsammans tydliga besked för hur vi ytterligare vill stärka skolan. Det ska bli rätt från början. Därför satsar alliansregeringen 650 miljoner på förskolan.

Från 2015 utökas förskollärarutbildningen med 800 nya platser per år. Vi vill ge Skolinspektionen ett förstärkt tillsynsuppdrag av förskolorna. Förskolelyftet ska förlängas och ett nytt förskolechefslyft ska inrättas. Dessutom vill vi tillföra totalt 375 miljoner kronor från och med 2015 för att minska barngrupperna i förskolan. Klassernas storlek i lågstadiet ska minska.

Alliansen vill genomföra ett lågstadielyft med ett statsbidrag på två miljarder kronor för att höja kvaliteten på undervisningen i lågstadiet. Skolorna får möjlighet att använda pengarna för att exempelvis minska storleken på klasserna, ha fler lärare i klassrummet, ha fler halvklasstimmar eller anställa fler speciallärare.

Stärks ytterligare
Läraryrkets status ska fortsätta stärkas. I år kommer 15 000 av Sveriges lärare ha möjlighet att få en karriärtjänst som innebär 5 000 – 10 000 kronor mer i månaden. För att attrahera fler studenter att bli lärare föreslås även en examenspremie för de som utbildar sig inom NO-ämnena samt de som väljer att vidareutbilda sig till speciallärare.

Mikael Damberg och Anna Johansson berättar inte på GP Debatt (11/3) att Socialdemokraternas budget är underfinansierad med över tio miljarder kronor. Dessutom saknar de ett trovärdigt regeringsalternativ för mer kunskap i skolan. Både MP och V har en helt annan idé för skolan och vill återgå till mindre uppföljning och mer av vänta-och-se attityden. Så tar man inte ansvar för att ge varje elev här i Göteborg och i resten av Sverige bästa möjliga förutsättningar.

Kent Persson (M)

Nina Larsson (FP)

Michael Arthursson (C)

Acko Ankarberg Johansson (KD)