Du måste börja ge svar, Stefan Löfven

I dag är det partiledardebatt i riksdagen och Sverige står starkare än på många år. Jämfört med 2006 har över 250 000 fler människor ett jobb att gå till, och det är bara början. Antalet arbetade timmar ökar och svensk ekonomi växer. Vi vill att jobben ska bli ännu fler och att vi tillsammans fortsätter att skapa mer resurser till välfärden.
, skriver Alliansens partiledare i Aftonbladet.

Våra fyra partier i Alliansen förbereder oss tillsammans i god tid före valet. Mot oss står partier som saknar gemensamma förslag, men som står för en vänstersväng så skarp att den skulle ta Sverige längre ut till vänster än kanske något annat land i Europa. Socialdemokraterna drömmer sig tillbaka till gamla tiders enpartiregering, men är långt från målet om att kunna få egen majoritet. Vi tycker att väljarna förtjänar att få veta vilka partier som vill samarbeta och vilken politik de vill samarbeta om.

Vänsterpartierna aspirerar på att styra landet utan att i förväg redovisa hur och till vilket pris. Tillsammans utfärdar de löften som kostar över 60 miljarder kronor. Bara en bråkdel är finansierat. I allt fler frågor, där vi vet att det finns en djup splittring bland de tre partierna på vänsterkanten, vägrar Socialdemokraterna att ge besked. För att slippa svara börjar de i stället prata om överenskommelser över blockgränsen eller hänvisar till dyra nattliga förhandlingar efter valdagen. I riksdagens talarstol i dag kommer Socialdemokraternas Mikael Damberg att återigen ducka för befogade frågor från väljarna.

Vi har valt ut 15 frågor där Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är djupt splittrade och där väljarna förtjänar att få veta vad som skulle vänta med en eventuell vänsterregering. Det är dags för Stefan Löfven och Socialdemokraterna att ta väljarnas oro på allvar och börja ge besked.

1. Ska arbetstiden förkortas?
2. Ska svenska jobb gå till svenskar först, genom skärpta regler för arbetskraftsinvandring?
3. Ska Förbifart Stockholm stoppas?
4. Ska överskottsmålet slopas?
5. Ska det införas en lastbilsskatt, som beskattar avstånd men inte utsläpp?
6. Hur många kärnkraftsreaktorer ska stängas redan under nästa mandatperiod?
7. Ska friåret, med ett års bidrag för att inte jobba, återinföras?
8. Ska försvarsanslagen sänkas?
9. Från vilken årskurs ska vi ha betyg i skolan?
10. Hur mycket dyrare ska det bli att anställa unga?
11. Med hur mycket ska inkomstskatterna höjas?
12. Ska fastighetsskatten återinföras?
13. Ska restaurangmomsen höjas?
14. Ska Rut-avdraget slopas?
15. Ska barn och föräldrar inte längre ha rätt att välja skola?

Svenska folket har tvingats lyssna till socialdemokratiska undanflykter och bortförklaringar alldeles för länge. Ingen vet vart en eventuell vänsterregering skulle föra Sverige. Det är dags att sluta ducka.

Alliansregeringen har satt upp ett ambitiöst mål för jobben. Vi vill att över fem miljoner människor ska ha ett jobb år 2020. Jobben ska bli 350 000 fler. Vi kommer att presentera nya jobbförslag hela vägen fram till valet.

Vårt jobbmål bygger på fler som arbetar och kan bara nås genom att jobben blir fler. Socialdemokraterna har däremot satt upp ett arbetslöshetsmål som kan nås utan ett enda nytt jobb, genom att gömma och glömma människor i olika åtgärder och program. Vi vet var det slutar: i en politik som driver bort människor från arbetsmarknaden.

För oss är jobben viktigast. Vi förbereder oss tillsammans och går till val med gemensamma förslag för hur jobben ska bli fler och Sverige blir ett ännu bättre land att leva i.


Fredrik Reinfeldt


Jan Björklund

Annie Lööf


Göran Hägglund