Regeringen tar en farlig väg

Regeringen har fått kritik för att den frångår överskottsmålet. Nu drar den även in anslag till forskning om finansmarknaden. Det behövs för att öka kunskapen om hur vi stärker den finansiella stabiliteten, skriver alliansens fyra ekonomiskpolitiska talespersoner i Dagens Industri den 11 november.

I dag sammanträder det finansiella stabilitetsrådet. Rådet infördes av alliansregeringen i syfte att diskutera risker för finansiell stabilitet och behov av åtgärder för att stärka stabiliteten. Vid rådets senaste möte i maj enades man om att analysera konkreta alternativ för att stärka amorteringsbeteendet.

Vår bedömning är att det krävs fortsatta åtgärder för att minska den risk som den höga skuldsättningen utgör för Sveriges ekonomi och därmed säkra finansiell stabilitet. I och med att regeringen i praktiken har övergett överskottsmålet blir Sverige än mer känsligt för risker i det finansiella systemet och möjligheten att stå emot kriser sämre.

Om finansiella kriser ska kunna hanteras och helst undvikas, behövs också god förståelse för hur finansiella kriser uppstår och fortlöper. Därför gjorde alliansregeringen en satsning på finansmarknadsforskning. Vi anser att Sveriges stora banksektor, våra egna erfarenheter från 1990-talskrisen och den senaste finansiella krisen talar för att Sverige behöver en finansmarknadsforskning som är internationellt konkurrenskraftig och kan bidra till att öka kunskapen om hur vi stärker den finansiella stabiliteten. Den nya regeringen har nu slagit undan benen för denna forskning genom att ta bort anslaget. I alliansens budgetalternativ anslår vi medel för fortsatt forskning.

Med den nya regeringen har Finansdepartementet försvagats. Det är otydligt vad de två regeringspartierna vill tillsammans. Utan tydlighet mot banker och skuldsättning riskerar obalanserna i ekonomin att öka.

Läs hela artikeln