Försök inte stoppa vårdvalet igen

Den rödgröna regeringens försök att hindra det fria vårdvalet är både allvarligt och talande. Antingen prioriteras patienternas möjligheter att välja vårdgivare eller så värnar man om landstingens byråkratiska makt att säga nej till det fria vårdvalet. Det skriver Cecilia Widegren (M), Anders W Jonsson (C), Barbro Westerholm (FP) och Emma Henriksson (KD) i Dagens Samhälle.

Före valet uttryckte Stefan Löfven och andra ledande socialdemokrater att de ville bilda en samarbetsregering som avsåg att söka överenskommelser över blockgränsen. Efter valet bildade han helt oförberett en koalitionsregering med Miljöpartiet som snabbt gjorde upp med Vänsterpartiet om innehållet i budgeten.
Socialdemokraterna bröt efter valet också snabbt flera blocköverskridande överenskommelser som Alliansen och (S) mödosamt gjort upp om. Syftet med detta var klart och tydligt. Det underlättade för den vänstersväng som den nya regeringen önskade se i politiken. Vänsterpartiets stora inflytande i valfrihetsfrågor efter valet är mycket oroande.

Det handlar i grunden om två helt skilda synsätt. Antingen prioriterar man som alliansen patienternas rättigheter och möjligheter att välja vårdgivare eller så värnar man som de rödgröna partierna om landstingens byråkratiska makt att säga nej till det fria vårdvalet. Den samlade kritiken från berörda parter har varit tydlig gällande regeringens försök att stoppa patienters rätt att välja vårdgivare.
Vår gemensamma uppfattning är att patienter och anhöriga har goda skäl att vilja välja vårdgivare. Det kan handla om att vårdcentralen eller läkarmottagningen ligger nära hemmet eller har öppettider som passar ens egen livssituation.

Läs hela artikeln