En nationell strategi för skolans digitalisering

gruppbild_500

I dag presenterar Alliansen nya förslag för att ta ett samlat grepp om skolans digitalisering.

IT i skolan är ingenting nytt. Många skolor jobbar redan nu med datorer i hög utsträckning. Ny forskning visar att elever i skolor som ligger i framkant med ny teknik presterar bättre på de nationella proven. Men det gäller bara så länge lärarna också får rätt utbildning.

Tyvärr finns stora skillnader i graden av digitalisering mellan olika skolor. En digital klyfta har växt fram. För att säkerställa att alla elever får samma förutsättningar till en modern kunskapsskola vill Alliansen se en digital strategi för skolan och ett råd av experter för skolans digitalisering.

En nationell strategi för skolans digitalisering
Skolverket får i uppdrag att ta fram en nationell strategi för skolans digitalisering. Arbetet bör utgå från fyra fokusområden:

1. Nya hjälpmedel för eleverna
Forskning visar att elever når bättre kunskapsresultat hos de elever som får använda digitala läromedel i sitt arbete.

2. Lärare med digital kompetens
Alla lärare ska kunna vidareutbildas i hur man integrerar den nya tekniken i undervisningen.

3. Uppkopplade klassrum
Alla klassrum behöver datorer och nätverk. Varje skola behöver rätt kompetens för att hålla den digitala infrastrukturen uppdaterad.

4. Framtidsinriktade rektorer
Våra rektorer måste få den kunskap de behöver för att leda digitaliserade skolor. Rektorsutbildningen bör utvecklas och ett digitalt rektorslyft riktat mot befintliga skolledare behöver genomföras.

Ett expertråd för skolans digitalisering
Alliansen vill också tillsätta en rådgivningsgrupp för skolan som samarbetar med Skolverket när man tar fram den nya strategin. Det kan handla om forskare, skolexperter, utvecklare av digitala skolmaterial och program och representanter från andra länder, exempelvis Danmark, som redan börjat digitalisera sina skolor.

Gemensam alliansmotion
Alliansen hoppas att förslaget kommer inspirera regeringen att ta ett initiativ i frågan. Om det inte händer kommer Alliansen under hösten att lägga en gemensam motion om skolans digitalisering i riksdagen.

Alliansen i utbildningsutskottet, genom:
Camilla Waltersson Grönvall (M), utbildningspolitisk talesperson
Christer Nylander (FP), utbildningspolitisk talesperson
Ulrika Carlsson (C), utbildningspolitisk talesperson
Annika Eclund (KD), utbildningspolitisk talesperson

Presskontakt: Henrik Sjöström, 072-715 77 85

Läs artikeln i SvD
Ladda ner Alliansens rapport ”En nationell strategi för skolans digitalisering”