Alliansmöte på SKL:s skolriksdag

skolpol_500

Humöret var på topp och optimismen påfallande när Alliansskolpolitiker från hela Sverige samlades på SKL:s skolriksdag, den 28 april på Stockholm Waterfront. Givetvis stod den framtida utbildningspolitiken i fokus när Alliansens fyra utbildningspolitiska talespersoner – Camilla Waltersson Grönvall (M), Annika Eclund (KD), Ulrika Carlsson (C) och Christer Nylander (FP) grillades av moderatorn Mattias Hallberg, tidigare ordförande i Sveriges Elevkårer. Samtliga i kvartetten har gedigen erfarenhet av utbildningsfrågor och att det är en stor fördel att arbeta tillsammans som en Allians inom utskottet.

På frågan om vilka reformer och förslag som är viktigast framöver var kvartetten överens om att Alliansens satsning på karriärtjänster för lärare måste fortsätta, inte minst de riktade karriärtjänstsatsningarna i utanförskapsområden som regeringen nu väljer att plocka bort och som därmed hotar 5 000 lärartjänster. Det krävs också fler lärarledda undervisningstimmar i matematik, där regeringen nu istället plockar bort Alliansens avsatta pengar för att genomföra detta. Men den stora reformen är tioårig grundskola där Alliansens förslag är att göra om förskoleklassen till första klass som innebär en tidigare skolstart. I dag är Sverige ett av de länder inom Europa som har den senaste skolstarten och detta har också visat sig negativt genom sjunkande resultat och svårigheter för elever gällande bland annat läsförståelse och matematik.

Utbildningsminister Gustav Fridolin fick som väntat kritik för sitt naiva löfte att höja skolresultaten på 100 dagar och har istället tillsatt en skolkommission för att lösa problemen. Men det är inte mer prat svensk skola behöver. Istället var Camilla, Annika, Ulrika och Christer eniga om att Alliansens skolreformer från 2011 måste vårdas och att politikutvecklingen måste fortsätta, både inom Alliansen men också hos de enskilda partierna. Alliansen har åtta framgångsrika år bakom sig med långtgående reformer inom svensk skola. Den uppsluppna stämningen på SKL:s skolriksdag ger gott hopp för det framtida Allianssamarbetet inom skolpolitiken.